De bedoeling van de Troostbeestenbrigade is simpel: wanneer er in iemands leven een Groot en Bijzonder Verdriet ontstaat of wordt opgemerkt, geef dan het verhaal met Troostbeest.
Het verhaal geeft herkenning, het Troostbeest is een bewijs daarvan.
De tweede stap, het Groot en Bijzonder Verdriet Doe-boek, kan helpen om het onbespreekbare bespreekbaar te maken, zelfs met hele jonge kinderen.
Hoewel het verhaal oorspronkelijk geschreven is voor een kind, is gebleken dat mensen in elke leeftijdscategorie geraakt worden door "het gezien worden". Het verhaal doorgeven, als een estafettestokje, geeft een stukje voldoening en daarmee een klein positief randje aan een grote donkere wolk.
De Troostbeestenbrigade is ontstaan uit het boekje "Tessa en de Troostbeestenbrigade". Dit boekje is geschreven voor een echte Tessa, die nog geen zes was toen haar oudere zus dodelijk verongelukte. Vreemd genoeg dachten veel volwassenen dat zij het allemaal nog niet besefte, omdat zij haar emoties nog niet kon herkennen en verwoorden. Om haar het gevoel te geven dat iemand - naast haar ouders natuurlijk - toch haar grote verdriet zag, is dit verhaal geschreven.
Daarna is het verhaal een eigen leven gaan leiden. Grote en kleine mensen die het verhaal, met bijbehorend Troostbeest, ontvingen, gaven het weer door aan anderen. Om alleen maar even te laten weten: "ik kan het misschien niet veranderen, maar ik zie je wel". Die erkenning en herkenning kan wat troost bieden.
Voor meer informatie over de boekjes "Tessa en de Troostbeestenbrigade" en "Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe-boek", klik
hier.